General Education: Natural Science

Natural Science

1. Which of the following steps is not a part of the scientific method?

A. Interview resource persons in order to collect possible data

B. Make a guess about the answer to the problem and predict what will happen

C. Identify and state the problem

D. Perform the experiment to test prediction

Answer: A

2. Which of the following statements does a scientist always consider?

A. Accurate observation are necessary to organize problems.

B. Predictions do not point the way to possible solutions to problems.

C. Graphs are not useful in interpreting data.

D. Experiments provide information that will always support predictions 

Answer: D

3. What is the importance of having a control set-up in any scientific investigation?

A. The variables will be identified in the experiment.

B. Having a control set-up in any scientific investigation will give a comparison Between treated and untreated subjects.

C. Having a control set-up in any scientific investigation will provide a basis for measuring data.

D. Having a control set-up in any scientific investigation will eliminate mechanical errors in experimentation.

Answer: B

4. Which among these measurements is the comparison between the quantity to be measured and its corresponding standard in measuring length?

A. meter

B. mass

C. ruler

D. liter

Answer: A

Rationalization: Length is one of the fundamental quantities. The fundamental unit of measuring length is the meter and the standard device used in measuring length is the meterstick.

5  Of the following situations, which one is not accelerated?

A. A ball rolling down an inclined plane

B. A car travelling at constant velocity along the expressway

C. An object which is whirled horizontally in uniform circular motion

D. A stone which is freely-falling

Answer: B

6. Which of the following is true when a block of wood lays at rest on top of the table?

A. There are no forces acting on the block.

B. The sum of the forces acting on the block is zero.

C. The block is in uniform motion.

D. The block is accelerated.

Answer: B

7. A rectangular block of iron has a dimension of 5 cm x 10 cm x 15 cm and weighs approximately 60 N. How should this block be placed on top of the table so as to exert the greatest pressure on the surface?

A. On the 5 cm x 10 cm side

B. On the 5 cm x 15 cm side

C. On the 10 cm x 15 cm side

D. On any of the sides

Answer: A

8. A razor blade can float on the surface of water because of _____.

A. Surface tension

B. Capillarity

C. Buoyant force

D. Liquid pressure

Answer: A

9. The following sources of energy are considered renewable and sustainable, except _____.

A. Sun

B. Waterfalls

C. Wind

D. Coal

Answer: D

10. Of the following sources of energy below, which one is caused by the concentration of heat in the Earth’s crust and gives detrimental effect on the population’s food supply?

A Solar

B. Geothermal

C. Wind

D. Nuclear

Answer: B

11. Which of the following statements is true?

A. Light travels fastest in a vacuum, while sound travels fastest in solid.

B. Light travels fastest in solid, while sound travels fastest in liquid.

C. Both light and sound travel fastest in a vacuum.

D. Both light and sound travel fastest in solid.

Answer: A

12. Of the following, which one is considered an alkaloid?

A. Aspirin

B. Iodized salt

C. Muriatic acid

D. Baking soda

Answer: D

13. Perfumes contain organic compounds called _____.

A. Esters

B. Ethers

C. Acids

D. Bases

Answer: A

14. The chemical equation AB + Energy >>> A + B is an example of _____.

A. Exothermic decomposition

B. Exothermic synthesis

C. Endothermic decomposition

D. endothermic synthesis

ANSWER: C

15. One of the properties of gases is its compressibility. This is because the molecules are _____.

A. Close together

B. Far apart

C. Stationary

D. Always moving

Answer: B

16. Which of the following is true of metalloids?

A. They conduct heat and electricity more effectively than metals.

B. They both react wit non-metals.

C. They have the properties of both metals and non-metals.

D. They conduct electricity better than non-metals.

Answer: C

17. Which of the following substances listed below is considered a colloid?

A. Water

B. Alcohol

C. Soda

D. Milk

Answer: D

18. Sterling silver which is an alloy of copper inn silver is considered to be a _____.

A. Solid-solid solution

B. SOlid-liquid solution

C Solid-gas solution

D. Liquid-liquid solution

Answer: A

19. Which of the following is an extensive property of matter?

A. Weight

B. Melting point

C. Specific gravity

D. Color

Answer: A

20. The astronomer who developed the theory that the sun is the center of the solar system was _____.

A. Newton

B. Einstein

C. Ptolemy

D. Copernicus

Answer: D

1 thought on “General Education: Natural Science”

Leave a Comment

Your email address will not be published.