General Education: Social Science

 

Social Science

1. “The Philippines renounces war as a national policy” could be found in which article of the Constitution?
A. I
B. II
C. III
D. IV
Answer: B
2. In economics, _____ is a rise in the general level of prices of goods and services in an economy over a period of time.
A. inflation
B. mercantilism
C. depression
D. free trade
Answer: A
3. The song ‘Vincent’ was a tribute to the famous painting of Vincent Van Gogh, ‘Starry Night’, that exemplifies which part of art?
A. Impressionism
B. Surrealism
C. Realism
D. Fauvism
Answer: A
4. This law was the first American formal and official commitment to grant independence to the Philippines:
A. Tydings-McDuffie Law
B. OsRox Mission
C. Hare-Hawes Cutting Act
D. Jones Law
Answer: D
5. He was known governor-general who said “I will rule with a crucifix in one hand, and sword on the other”:
A. Carlos Maria dela Torre
B. Rafael Izquierdo
C. Diego delos Rios
D. Fermin Jaudenes
Answer: B
6. He was considered as the “Father of abstract painting”.
A. Pablo Picasso
B. Vincent Van Gogh
C. Wassily Kandinsky
D. Natalia Goncharova
Answer: C
7. This form of escape from taxation is an attempt of the business owner to ‘recoup’ the business by declaring bankruptcy to avoid paying previous tax charges.
A. Tax avoidance
B. Capitalization
C. Transformation
D. Shifting
ANswer: C
8. Which writing of Rizal stipulated the exemplary fighting spirit of women, such that whatever a mother shows to her children is what the children will become also:
A. The Story of the Moth
B. To the Young Women of Malolos
C. Canto de Maria Clara
D. El Canto del Viajero
Answer: B
9. These are the only officials removable by impeachment. 
A. The President, Vice-President, members of the  Supreme Court, members of the Constitutional Commissions, and the Ombudsman.
B. The President, Vice-President, members of the  Supreme Court, members of the Constitutional Commissions, and the Senators.
C. The President, Vice-President, members of the  Supreme Court, members of the Constitutional Commissions, and the Congressmen/women
D. The President, Vice-President, members of the  Supreme Court, members of the Constitutional Commissions, and the Commander-in-Chief o the Armed Forces 
Answer: A
10. Which of the following is a possible consequence of meritocracy in a social system?
A. Leadership of the people with talent
B. Culture of elitism
C. Rule by those with noble birth
D. Rule by the powerful and wealthy
Answer: A

11 This is considered as one of the man-made wonders of the Philippines.
A. Mount Makiling
B. Rice Terraces
C. Manila Bay
D. Taal Volcano
Answer: B
12. A licensed and professional teacher must faithfully conform to and observe the _____.
A. City character
B. Code of Ethics
C. Barangay Code
D. Rules of Etiquette
Answer: B
13. Governor-General Narciso Claveria was the one who ordered the _____.
A. Founding of the Union Obrera Democratica
B. Use of Spanish Surnames by Filipinos
C. Tobacco monoply
D. Resettlement of Filipino communities in cabeceras
Answer: B
14. Who was the youngest Filipino general who gave his life while heroically holding back American troops in the Battle of Tirad Pass in Ilocus Sur?
A. Carlos Romulo
B. Emilio Aguinaldo
C. Marcelo H. Del Pilar
D. Gregorio del Pilar
Answer: D
15. The right to life, liberty, and pursuit of happiness is considered as a fundamental _____.
A. Self-preservation right
B. Intellectual right
C. Human right
D. Human characteristic
Answer: C
16. He was the last Spanish Governor-General of the Philippines.
A. Ramon Blanco
B. Basilio Agustin
C. Diego de los Rios
D. Fermin Juadenes
Answer: C
17. This is a person’s right against unlawful disappearance.
A. Bill of Right
B. Writ of Amparo
C. Writ of Habeas data
D. Writ of Habeas Corpus
Answer: D
18. What right is being invoked in the “writ of habeas data”?
A. Information privacy
B. Search of Information
C. Transmit of Information
D. Interpret Information
Answer: A
19. This person is a popular composer from Angono who was declared as a National Artist.
A. Buenaventura
B. Cenizal
C. Cayabyab
D. San Pedro
Answer: D
20. He was the Spanish mestizo priest who first led the native secular clergy in the Secularization Movement during the year 1861.
A. Father Pedro Pelaez
B. Father Jacinto Zamora
C. Father Jose Burgos
D. Father Gregorio Aglipay
Answer: A

Leave a Comment

Your email address will not be published.